suomeksi
på svenska
in english
 

Someron Pajulan Kärsälään tulivat ensimmäiset tilan nykyistä sukua olevat haltijat 27.10.1808. Tilan ensimmäiset asukkaat Juhana Eerikinpoika ja Beatha Juhanantytär muuttivat tilalle Tammelasta, joskin Juhana oli alunperin kotoisin Hurttalan Herraskartanon Kärsälän talosta. On todennäköistä, että hän on tuonut Kärsälän nimen mukanaan. Juhana ja Beatha maksoivat tilasta 5 ruplaa ja 76 hopeakopeekkaa.

Juhana ja Beatha myivät Kärsälän vuonna 1830 toiseksi nuorimmalle pojalleen Matti Juhananpojalle 50  riikintaalerilla. Tyttäristäkin pidettiin huolta, sillä kauppaan kuului ehto, jonka mukaan tyttärille piti järjestettämän kunnon häät mikäli menisivät naimisiin, muussa tapauksessa heillä piti olla oikeus piikoa talossa.

Matti Juhananpoika meni myöhemmin naimisiin Helena Gustava Matintytär Olanderin kanssa. Vuonna 1864 Matti myi Kärsälän, vastoin ajan tapoja, nuorimmalle 18 vuotiaalle,  tyttärelleen Seraphialle ja hänen kanssaan kihloissa olevalle Antti Antinpoika Jaakkolalle 1200 Suomen markalla. Kauppakirjassa on maininta, että ”Minä Matti Matinpoika hyväksyn tämän kaupan ja olen siihen täysin tyytyväinen.

 

Seraphia ja Antti saivat viisi lasta, joista ainut tytär Maria Josefiina oli isänsä silmäterä. Someron sananparsikirjan mukaan Antti Kärsälä oli sanonut seuraavaa: Emäntä on kun kirveel tasattu ja pojak kum puarist (=puodista) ostetui ja tytär kun silkkipuola.”

Vuonna 1885 Seraphia ja Antti peruskorjasivat talon ja sen toinen pää muutettiin ilmeisesti toistuvasta saliksi. Kertoman mukaan Seraphia ja Antti olivat molemmat taitavia talonpitäjiä, joskin Seraphia oli sekä miehensä eläessä, että miniänsä aikana se, joka viime kädessä päätti, mitä talossa tapahtui. Kerrotaan myös, että kun ensimmäinen auto joskus 20- tai 30-luvulla ilmestyi Kärsälän pihalle, Seraphia sanoi pontevasti: ”Ja minä en väisty.”

Vuonna 1901 Viktor Kärsälä osti tilan äidiltään, ja seuraavana vuonna meni naimisiin Henrika Juhanantytär Alitalon kanssa. Viktor Kärsälä oli aikaansa seuraava maanviljelijä, jonka aikana kaikki piti olla tarkoituksenmukaista ja tarkkaa. Puita ei esim. talon pihalle istuteltu vielä hänen aikanaan. ”Niistä ei oo mitään leivänlisää”, oli Viktori tokaissut. Vain pieni pätkä kuusiaitaa oli talon päädyssä pohjoisen puolella taloa suojaamassa.

 

Oskar ja hevonen

Koska Henrika ja Viktor eivät saaneet lapsia, osti Viktorin sisaren, Maria Josefiinan nuorin poika, Oskar Kämi Kärsälän vuonna 1933. Vuonna 1937 Oskar meni naimisiin Elsa Laakson kanssa. Oskar oli kiinnostunut luonnosta ja puutarhasta, ja hänen aikanaan istutettiin satoja koivuja, omenapuita ja sireenejä talon nurkkiin.

Vuonna 1972 Oskar ja Elsa myivät tilan nuorimmalle pojalleen Mauri Kämille ja hänen vaimolleen Tuula Kämille. Tuula ja Mauri peruskorjasivat asuinrakennuksen vuosina 1974-1976, ja pyrkivät säilyttämään niin paljon vanhaa kuin mahdollista, myös talon vanhan pihapiirin.

1970-luvun lopulla Tuula ja Mauri Kämi kunnostivat talon takana olevan sarkapellon puutarhaksi. Yrtit ja perennat valtasivat nopeasti alueen, joka rajattiin kuusiaidalla. Eksyminen pensasruusujen alennusmyyntiin vuonna 1993 johti ruusutarhan, rosarion, tekoon. Myös yrttitarha koki muodonmuutoksen samaan aikaan. Ruusut kotiutuivat niin hyvin Kärsälään, että Tuula ja Mauri päättivät laajentaa ns. saunapellon puolelle. Englantilaistyylinen ruusupuisto istutettiin vuonna 1995.

 

Tuulan ja Maurin vanhimman tyttären, Heinin, asuessa Kiinassa, syntyi idea itämaisesta puutarhasta. Vanhan pellavanlikolammikon viereen syntyikin vuonna....... Ensimmäisen Auringonsäteen Paviljonki. Viimeisin lisäys puutarhaan tehtiin vuonna 1999, kun istutettiin Pimpinellapuisto, eli Tuulan ruusutarha. Pimpinellapuiston lajien keräämisessä saatiin apua Suomen Ruususeuralta sekä erityisesti Aila Korhoselta, joka monta kertaa ajoi Kärsälään auto täynnä ruusuntaimia. 1980-luvulla Ruusutila avattiin matkailijoille.

Sukupolvenvaihdos tuli jälleen ajankohtaiseksi Tuulan ja Maurin nuorimman tyttären Piritta Kämin palatessa Suomeen Skotlannissa vietettyjen opiskeluvuosien jälkeen. Vuonna 2005 Piritta osti tilan ja asettui sinne asumaan yhdessä skotlantilaisen Richard Conwayn kanssa. Piritta ja Richard jatkavat Kärsälän tilan peltojen viljelyä sekä Tuulan ja Maurin aloittamaa työtä ruusujen ja yrttien, sekä puutarhamatkailun parissa.

Näkymä Kärsälään